anni1lang.jpeg

Slogan – et menneskesyn

 

I amtsavisen fredag, den 20. oktober 2017 skriver avisen, at Alternativet snupper Sparekassens slogan. I Alternativet Randers har vi ikke haft og har heller ikke intentioner om at snuppe andres slogans. Når vi bruger ordene som, der hvor du er, så er det fordi, at det netop er en del af Alternativets menneskesyn og en del af vores valgprogram, så derfor skal ordene ses i en større sammenhæng. Det har aldrig og er ikke et slogan vi bruger, hverken på plakater, pjecer eller lign. Samme dag i avisen har jeg også under ”dagens brev” skrevet mød borgeren, der hvor borgeren er. Det er det samme, men bare med andre ord.

Det er ikke et menneskesyn vi selv har opfundet. Vi skal tilbage til 1859, hvor filosoffen Søren Kierkegaard skrev følgende:

”At man, når det i sandhed skal lykkes at føre et menneske hen til et bestemt sted, først og fremmest må passe på at finde ham der, hvor han er, og begynde der. Dette er hemmeligheden ved al hjælpekunst. Enhver der ikke kan det, han er selv en indbildning, når han mener at kunne hjælpe en anden. For i sandhed at kunne hjælpe en anden må jeg forstå mere end han – men dog vel først og fremmest forstå det, han forstår. Når jeg ikke gør det, så hjælper min mereforståen ham slet ikke”

  (Søren Kierkegaard, ”en ligefrem meddelelse”, 1859)

Flottere kan det ikke udtrykkes. Så lad os se ordene, - der hvor du er – der, hvor han er,- der, hvor borgeren er-, som en del af en tekst og som er et fantastisk menneskesyn. Det menneskesyn må andre også gerne være end del af.  Alternativet har ikke patent på det.